Quality of Life – livet som udstationeret medarbejder i USA

Quality of Life – livet som udstationeret medarbejder i USA

Quality of Life – livet som udstationeret medarbejder i USA

Efterhånden som din eksport til USA udvikler sig, får du formentlig brug for at udstationere ledende danske nøglemedarbejdere i længere perioder. Men hvad skal du være særligt opmærksom på, når du sender din medarbejder over Atlanten med hendes/hans familie for at bosætte sig i nærheden af din amerikanske afdeling?


Blogindlægget er skrevet i dialog med Troels Adrian. Troels er, med egne ord, pæredansk, men bor i dag i Portland, Oregon. De seneste +ti år har han boet og arbejdet i USA; hvor han har arbejdet med erhvervsudvikling med delfokus på at tiltrække europæiske investeringer.


Indtil nu har vi primært kigget på Site Selection Process ift. hvad der konkret giver mening for selve virksomheden, når du skal finde den rette beliggenhed til dit amerikanske datterselskab. Men skal du i længere perioder udstationere danske nøglemedarbejdere, får beliggenhed en ekstra dimension.

 

De kendte storbyer lokker

De fleste danskere kender USA’s fantastiske verdensbyer, mange har være der som turister, og derfor kan de virke som et oplagt valg. Men selvom dine nøglemedarbejdere måske drømmer om en udstationering i New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles eller Washington DC, er det ikke nødvendigvis den mest fordelagtige løsning for dit amerikanske datterselskab.

Dit firma skal passe ind geografisk eller kulturelt til det sted, du vælger. Ellers kan det komme til at koste dig vanvittig mange penge i logistik, rejseaktivitet, skat og diverse andre hovedpiner. Lige præcis de førnævnte storbyer er særdeles dyre at starte firma i.

 

Ukendte byer med potentiale

Til gengæld vil du i din Site Selection Process lære byer og områder at kende, som du ikke anede eksisterer. Der er formentlig mange gode økonomiske incitamenter for at lægge din virksomhed i nogle bestemte områder.  Men husk også at undersøge, om området giver Quality of Life til nøglemedarbejderen og hans/hendes familie.

Hvis familien ikke trives, bliver det et problem. Du har brug for en nøglemedarbejder, som performer på højt plan; og for at han/hun kan dette, skal baglandet være i orden.

 

Hvad betyder størrelsen på byen?

Hold derfor øje med basale amenities; at der er supermarkeder med internationalt udvalg, skoler, fritidstilbud, restauranter og måske et teater. Det er alt sammen ting, som danskere typisk er glade for at have i nærheden af deres hjem.

Det kan være fristende at kigge på indbyggertallene, og de giver da en indikation, men du kan ikke sammenligne 1:1 med danske forhold. En by i USA på størrelse med Aalborg eller Aarhus har som regel ikke de samme kulturelle tilbud: Den regionaliserede økonomi i USA tager en masse aktivitet, så der er ikke så meget gang i de mindre byer, ligesom det sætter sine tydelige spor i mange byer, at der er stor forskel mellem rig og fattig.

 

Internationale skoler og det amerikanske skolesystem 

Som voksne arbejdstagere kan vi tage et par år ud af vores kalender og sige: ”Nå ja, det var ikke hvad vi håbede på, men det går nok”, men din medarbejders børn har brug for en skole, hvor de kan lære noget fremadrettet.

For de større børn og unge, som under udstationeringen kan få mulighed for at gå på college eller universitet, er det en klar fordel at vælge en stat med gode statsskoler og statsuniversiteter. Derudover har det komplicerede amerikanske visumsystem nogle særlige regler omkring børn, der skal gå på college. Så selvom det sagtens kan lade sig gøre, er dette en af de situationer, du bør runde med din advokat inden udstationeringen.

Læs mere om uddannelsessystemet i blogindlægget ”Find kvalificeret arbejdskraft i USA”

 

En hverdag med varme, kulde eller høj luftfugtighed

Det er nemt at undervurdere det amerikanske klima. Kort fortalt er vestkysten vest for Cascade/Sierra Nevada-bjergene det eneste område i USA, der har et klima, som er sammenligneligt med Vesteuropa: Californien svarer til Sydspanien og Rivieraen, Oregon til Bordeaux/Nordspanien og Washington til Nordfrankrig/Sydengland.

Troels bor i Portland og har selv erfaret det foranderlige klima: ”Da vi flyttede til Portland, besøgte vi byen i august, hvor det var skønt vejr. Portland er kendt for perfekt vejr fra 1. juli til 1. oktober, men så skal du leve med regn det meste af tiden fra start november til slutningen af marts.”

Et par hurtige eksempler. Atlanta har meget solskin, men luftfugtigheden er enorm høj om sommeren. Chicago er en dejlig by, men du skal virkelig kunne lide vinter – Chicago minder klimamæssigt om Kiev; når vinden kommer fra øst ind over Lake Michigan, er det bidende koldt.

Vi er vant til det milde klima i Danmark, men -25° er altså en anden snak end -5 °. Og flere måneders kuldegrader eller hedebølge er noget andet end et par uger.

 

Et godt råd: Besøg de tre-fire byer der er relevante for din virksomhed – og besøg dem, når vejret er ”værst”.

 

Site Selection Process og Quality of Life

Det hele kommer ned til, at du skal integrere Quality of Life i din Site Selection Proces. Det er et parameter på linje med infrastruktur (som også er væsentlig ift. Quality of Life – at du vælger en by nær en hub, som gør det muligt for dig nemt at komme rundt i landet), arbejdskraft, økonomiske og politiske incitamenter.

Lad en uvildig eksportrådgiver og USA-ekspert guide dig til at få helt styr på prioriteterne. Det er den korteste vej til at finde den rette beliggenhed i USA – både for dig og dine medarbejdere.

 

Vil du vide mere om eksport til USA? COURAGE-modellen er et godt sted at starte. 

_

Charlotte Nytoft / 10. februar 2021

Mobil: 41 60 91 19

E-mail: connect@cnr-consulting.dk

Del gerne artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *