“Puerto Rico kan noget andet end fastlandet”

“Puerto Rico kan noget andet end fastlandet”

“Puerto Rico kan noget andet end fastlandet”

Puerto Rico har mange fordele, som danske og nordiske virksomheder kan få gavn af. Lokal investeringsekspert fortæller mere om øens potentiale for direkte udenlandsk investering.

 

Dansk investering i Puerto Rico: I august fandt den årlige Transatlantic Business and Investment-konference sted i Atlanta, Georgia. Her snakkede min kollega Andreas og jeg med lokale repræsentanter fra forskellige kommuner i USA. Formålet var at undersøge potentialet for dansk investering i netop disse kommuner. Denne artikel fokuserer på dansk investering i Puerto Rico.

 

I dagens globaliserede økonomi søger virksomheder konstant nye investeringsmuligheder og ekspansionsmuligheder. USA er med årene blevet en utrolig populær destination for især danske og nordiske virksomheders væksteventyr.

 

Men en ofte overset perle på det amerikanske marked Puerto Rico. Det mener i hvert fald Rafael Perez. Han er Senior Director for Invest Puerto Rico: 

 

“Øen har uendelige muligheder for udenlands investering. Der er mange grunde til, at vi ser Puerto Rico blive mere og mere attraktiv for foreign direct investment eller FDI.

 

Invest Puerto Rico

Invest Puerto Rico er en non-profit økonomisk udviklingsorganisation, der blev grundlagt i 2017. Dens primære mission er at tiltrække nye investeringer, kapital og arbejdspladser til øen. Da de nærmer sig deres femårs jubilæum, har organisationen gjort betydelige fremskridt i at skabe et gavmildt miljø for virksomheder.

 

“Vi er en dynamisk enhed med fokus på forskellige brancher, herunder life science, luftfart, avanceret fremstillingsindustri, energi og professionelle tjenester.” Perez tilføjer: 

 

“Øen har en veldokumenteret historie inden for produktion, med særlig vægt på farmaceutiske produkter og medicinsk udstyr. Denne er drevet af en talentfuld arbejdsstyrke og verdensklasse institutioner.”

 

Fremstilling udgør en betydelig del af Puerto Ricos BNP, nemlig 50%, mens turisme bidrager med omkring 7%. Derudover har øen oplevet vækst inden for professionelle tjenester, teknologiske økosystemer og luftfartsproduktion. Dette gør Puerto Rico til et attraktivt valg for virksomheder, der udforsker nye muligheder, påpeger Perez.

 

Puerto Rico som et amerikansk territorium

Når man tænker på USA, har de fleste en forestilling om fastlandet plus Alaska og Hawaii. Men USA består også af en række territorier, heriblandt Guam, Samoa og altså Puerto Rico. 

 

“Puerto Rico opererer under samme jurisdiktion, føderale love og valuta som fastlandet. Denne lighed giver en unik fordel for virksomheder, der ønsker at udvide eller investere i Puerto Rico,” uddyber Rafael Perez. Han fortsætter:

 

“Vi behandles som indenlandske enheder og nyder forskellige fordele, herunder betydelige lokale skatteincitamenter som f.eks. en selskabsskat på 4% i henhold til Puerto Ricos incitamentskode.

 

Nylige europæiske investeringer

Perez fremhæver flere europæiske virksomheder, der har tilvalgt Puerto Rico som destinationssted for investering:

 

“Virksomheder som Sartorius og Lufthansa har etableret deres tilstedeværelse på øen. Sartorius udvidede f.eks. sine produktionskapaciteter inden for lægemidler i Yonko, Puerto Rico, og udnyttede det lokale talent og verdensklasse institutioner.” Han tilføjer:

 

“På samme måde etablerede Lufthansa en facilitet til vedligeholdelse, reparation og overhaling (MRO) inden for luftfartsindustrien i den vestlige del af øen. Tilgængeligheden af en dygtig arbejdsstyrke kombineret med Puerto Ricos strategiske placering gør det til et tiltalende valg for virksomheder, der søger en central hub for betjening af både det amerikanske fastland og Latinamerika.”

 

Ressourcer for europæiske virksomheder i Puerto Rico

Puerto Rico tilbyder en række ressourcer for europæiske virksomheder, der er interesserede i at investere. Øen producerer over 20.000 STEM-kandidater med et robust uddannelsessystem og attraktive skatteincitamenter.

 

“Med andre ord kan virksomheder drage fordel af incitamenter til maskiner, udstyr, jobskabelse, kontanttilskud og arbejdsstyrketræning samt den konkurrencedygtige lokale skattesats,” siger Perez og nævner samtidig øens økosystem som værende attraktivt for udenlandske virsomheder:

 

“Puerto Ricos økosystem oplever vækst inden for inkubatorer og acceleratorer, især inden for teknologisektoren. Organisationer som Politeen Group og Yukon har spillet en afgørende rolle i at fremme teknologilandskabet. Derudover forventes introduktionen af Lift, en facility til forsvarsproduktion med base i Detroit, at forbedre branchens udvikling ved at fokusere på avancerede teknologier og uddannelse af arbejdsstyrken inden for Industri 4.”

 

Samfundsengagement

At investere i et nyt område kræver omhyggelig stedvalg, og Rafael Perez understreger vigtigheden af samfundsengagement i denne sammenhæng:

 

“Invest Puerto Rico fungerer som en one-stop-shop og leverer data, realtidsinformation og faciliterer forbindelser til lokale samfund, kommuner og brancheforeninger. At engagere sig med samfundet og opbygge relationer er afgørende for vellykket stedvalg,” siger han.

 

Rådgivning til kommende investorer

Rafael Perez har tre vigtige råd til virksomheder, der overvejer Puerto Rico som investeringsdestination:

  1. Udnyt det stærke netværk: Puerto Rico har et veletableret netværk, der kan hjælpe investorer med at navigere i det lokale landskab. De faciliterer introduktioner til offentlige og private interessenter og leverer værdifulde indsigter og støtte i hele investeringsprocessen.

  2. Besøg Puerto Rico: Et personligt besøg kan tilbyde et førstehåndsperspektiv på forretningsøkosystemet, kulturen og livskvaliteten på øen. Puerto Ricos charme, sammen med dets forretningspotentiale, kan bedst værdsættes gennem et besøg.

  3. Engager dig tidligt med økonomiske udviklingsorganisationer: Start din research om markedet tidligt ved at kontakte organisationer som Invest Puerto Rico. De kan levere data, markedsindsigt og hjælpe med at lette din udvidelsesplan, hvilket sikrer en problemfri overgang til øen.

 

En lys fremtid for Puerto Rico

Puerto Rico gennemgår en bemærkelsesværdig transformation, især inden for energisektoren. Øen sigter mod at blive 100% vedvarende i 2050 og investerer i robust produktion for at sikre fortsat drift af sine industrier.

 

Med sin strategiske placering, stærke arbejdsstyrke, konkurrencedygtige skatteincitamenter og støttende økonomiske udviklingsorganisationer er Puerto Rico klar til at blive en stadig mere attraktiv destination for virksomheder, der ønsker at investere og vokse.

 

Uanset om du er inden for produktion, teknologi, luftfart eller en anden branche, tilbyder Puerto Rico talrige muligheder og en lys økonomisk fremtid.

Kontakt: Rafael Perezs LinkedIn kan findes ved her

Her kan du læse mere om Invest Puerto Rico.

Dansk investering i USA: Dansk investering i USA har aldrig været mere relevant. Har du brug for sparring om hvorvidt din virksomhed med fordel kan etablere produktion på det amerikanske marked? Så kontakt mig og vi får en aftale i kalenderen. Kontakt mig, Charlotte Nytoft, på telefon +45 41 60 91 19 eller på mail connect@cnr-consulting.dk

Del gerne artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *